Ουρολοιμώξεις: Η ταλαιπωρία που επιστρέφει

Οι ουρολοιμώξεις αποτελούν μια μεγάλη ταλαιπωρία κυρίως για τις γυναίκες και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Τι γίνεται, όμως, όταν η γυναίκα, ενώ δείχνει ότι πηγαίνει καλύτερα, τελικά υποτροπιάζει; Ο ουρολόγος κ. Φώτης Δάρας, μάς δίνει τις απαντήσεις.

 H ουρολοίμωξη είναι μία κατάσταση που οι περισσότερες γυναίκες έχουν βιώσει σε κάποιες διακοπές, μία ή περισσότερες φορές στη ζωή τους. Το καλοκαίρι οι πιθανότητες έκθεσης σε μικρόβια, λόγω της θάλασσας, της άμμου, της αυξημένης εφίδρωσης, μιας βρόμικης τουαλέτας αλλά και της αυξημένης ερωτικής δραστηριότητας, αυξάνουν σημαντικά. Υπολογίζεται ότι ποσοστό 50% των γυναικών θα παρουσιάσει, κάποια στιγμή στη ζωή της τουλάχιστον ένα επεισόδιο κυστίτιδας.

Γιατί όμως οι ουρολοιμώξεις  αποτελούν κατά κύριο λόγο… γυναικεία υπόθεση; Λόγω του ότι οι άνδρες έχουν μακρύτερη ουρήθρα, είναι πιο δύσκολο να εισέλθουν μικρόβια σε αυτήν. Προστατευτικό ρόλο για τους άνδρες παίζει, επίσης, και το υγρό του προστάτη, το οποίο έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Ωστόσο, μετά την ηλικία των 50 ετών, οι ουρολοιμώξεις στους άνδρες γίνονται συχνότερες, λόγω προβλημάτων στον προστάτη.

Τα κύρια συμπτώματα της ουρολοίμωξης (απλής κυστίτιδας), όπως επισημαίνει ο κ. Φώτης Δάρας, είναι η συχνουρία, το τσούξιμο κατά την ούρηση, η αιματουρία και  -σπανιότερα- η χαμηλή πυρετική κίνηση. Επίσης, μπορεί να συνυπάρχει πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα και στην περιοχή των νεφρών. Πώς θα διακρίνουμε όμως αν πρόκειται για κυστίτιδα ή για κολπίτιδα;

«Στις γυναικολογικές λοιμώξεις απουσιάζουν τα συμπτώματα της κυστίτιδας που προαναφέραμε και κυριαρχούν συμπτώματα όπως τα υγρά από τον κόλπο, ο πόνος στην κολπική περιοχή και στο υπογάστριο», σημειώνει ο κ. Δάρας. Μόλις μια γυναίκα διαπιστώσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα είναι πολύ σημαντικό να αρχίσει να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νερού/ υγρών. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, τότε θα πρέπει να ληφθεί, μετά από ιατρική υπόδειξη, αντιβιοτικό ευρέος φάσματος, μαζί με Cranberry. «Οι κυστίτιδες αντιμετωπίζονται τις περισσότερες φορές με τη χορήγηση αντιβιοτικών για λίγες ημέρες και κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών. Επίσης, χορηγείται και το Cranberry, με αξιόλογα αποτελέσματα», διευκρινίζει ο ειδικός.  Το Cranberry παίζει ρόλο τόσο στην οξεία φάση μιας ουρολοίμωξης, όσο και στην πρόληψή της.

Cranberry: O ειδικός στις ουρολοιμώξεις

Τι είναι όμως το Cranberry, για το οποίο τόσος λόγος γίνεται; To Cranberry είναι καρπός που ευδοκιμεί στη βόρεια Αμερική. Πλούσιος σε προανθοκυανιδίνες, D-μανόζη και ιππουρικό οξύ, εμποδίζει σημαντικά την ανάπτυξη παθογενών βακτηριδίων στην ουροδόχο κύστη. Έχει αποδειχθεί ότι οι ουσίες που περιέχονται σε αυτό εμποδίζουν την προσκόλληση των βακτηριδίων στα επιθηλιακά κύτταρα του βλεννογόνου του ουροποιητικού. Η έρευνα έχει επικεντρωθεί κυρίως στη δράση του Cranberry κατά του Escherichia coli (E. coli), το οποίο αποτελεί την παθογόνο αιτία στο 80% των απλών ουρολοιμώξεων.

Η δράση του καρπού θεωρείται πρωτοποριακή: όταν το μικρόβιο έλθει  σε επαφή με δραστικές ουσίες του Cranberry, χάνει το ραβδόμορφο σχήμα του (είναι το σχήμα που του επιτρέπει να προσκολλάται στα κύτταρα του οργανισμού.) Έτσι, το μικρόβιο χάνει την προσκολλητική του ιδιότητα και αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσα από τα ούρα.

Η χρήση του Cranberry συστήνεται για μακρά περίοδο σε γυναίκες που παρουσιάζουν συχνά προβλήματα και συμπτώματα κυστίτιδας. «Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι  η χρήση του μπορεί να μειώσει τον αριθμό των υποτροπών, καθώς και την ένταση των συμπτωμάτων της κυστίτιδας», σημειώνει ο κ. Δάρας.

Υποτροπή

Οι υποτροπές ωστόσο, είναι συνήθεις. Όπως εξηγεί ο ουρολόγος, «οι γυναίκες που θα εμφανίσουν ένα πρώτο επεισόδιο κυστίτιδας, έχουν σημαντική πιθανότητα να υποτροπιάσουν μέσα στο μήνα. Ο λόγος είναι ότι, ναι μεν η λοίμωξη έχει υποχωρήσει, όμως λόγω οιδήματος του τοιχώματος της κύστεως και της ουρήθρας, υπάρχει ακόμα ευαισθησία  για την εμφάνιση υποτροπής». Υπάρχει, ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών που θα υποτροπιάσουν αργότερα. Στις γυναίκες που εμφανίζουν συχνές υποτροπές κυστίτιδας, φαίνεται ότι η αιτία είναι η μειωμένη τοπική άμυνα έναντι των μικροβίων της φυσιολογικής χλωρίδας.

Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις εμφανίζουν επίσης, με μεγαλύτερη συχνότητα, τα άτομα με διαβήτη, παθήσεις του θυρεοειδούς ή μεγάλο υπόλειμμα ούρων στην κύστη. Η παραμονή υπολείμματος ούρων για μεγάλο διάστημα στην κύστη, ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων και, κατ’ επέκταση, την εμφάνιση ουρολοίμωξης. Ο χαμηλός αιματοκρίτης και η έλλειψη σιδήρου, έχουν επίσης συσχετιστεί θετικά με την εμφάνιση υποτροπιαζουσών ουρολοιμώξεων.

Πολλές γυναίκες που εμφανίζουν μία ουρολοίμωξη που υποτροπιάζει ανησυχούν. Ωστόσο, ο κ. Δάρας είναι καθησυχαστικός: «Οι υποτροπιάζουσες κυστίτιδες δεν εγκυμονούν κινδύνους για τη μελλοντική λειτουργία της ουροδόχου κύστεως ή την ανάπτυξη άλλων προβλημάτων. Μια γυναίκα θα πρέπει να ανησυχήσει, μόνο όταν εμφανίσει πυελονεφρίτιδα. Πρόκειται για μια σοβαρή λοίμωξη του νεφρού, που εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, καταβολή και έντονο πόνο στην περιοχή του πάσχοντα νεφρού, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στη νεφρική λειτουργία», σημειώνει.

της Νεκταρίας Καρακώστα

Πηγή : healthyme.gr