Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

no_stdΣίγουρα ο έρωτας είναι από τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή. Έχει όμως και την άσχημη του πλευρά, μια που πολλές φορές μπορεί να έχει και δυσάρεστες συνέπειες. Για  παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να προσβληθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Όπως υποδηλώνει και η ονομασία, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα  είναι ασθένειες ή λοιμώξεις, οι οποίες προκαλούνται από οργανισμούς οι οποίοι μεταδίδονται  κυρίως  μέσω της σεξουαλικής επαφής. Άλλοι τρόποι μετάδοσης, που ισχύουν  σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι μέσω του αίματος, από τη μητέρα στο μωρό, και μέσω στενής σωματικής επαφής.

 

Τα πιο κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι:

  • Ηπατίτιδα B και C
  • Έρπης γεννητικών οργάνων
  • Νόσος των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV)
  • Γονόρροια-Βλεννόρροια
  • Χλαμύδια
  • Μυκόπλασμα
  • Σύφιλη
  • Βακτηριδιακή κολπίτιδα
  • Μονιλίαση-Μύκητες
  • Τριχομονάδες-Τριχομονίαση
  • Φθειρίαση-Ψείρες του εφηβαίου
  • Σύνδρομο ανοσοποιητικής ανεπάρκειας (AIDS)

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση ξεχασμένων αφροδίσιων νοσημάτων (σύφιλη και βλενόρροια) και ιογενών σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως ο έρπητας των γεννητικών οργάνων, τα κονδυλώματα, το AIDS και οι Ηπατίτιδες Β και C.

Επίσης θεαματική αύξηση παρουσιάζει η μόλυνση από χλαμύδια και ουρεόπλασμα, τα οποία ευθύνονται ακόμα και για περιπτώσεις στειρότητας. Η εναλλαγή σεξουαλικών συντρόφων, οι επαφές χωρίς προφυλάξεις και η αδιαφορία για τους κινδύνους είναι οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την αύξηση.

Ας δούμε τα κυριότερα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα.

Βλενόρροια ή γονόρροια

Προκαλείται από τον γονόκοκκο (Neisseria gonorrhoeae). Τα συμπτώματα εμφανίζονται περίπου 10 ημέρες από την μετάδοση. Στον άνδρα προκαλεί «ουρηθρίτιδα», με εκροή πυώδους υγρού, συχνουρία, καυσουρία και πυρετική κίνηση. Στις γυναίκες, υπάρχει πόνος κατά την συνουσία, συχνουρία, καυσουρία και πυώδης έκκριση από τον κόλπο. Οι περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τετρακυκλίνη, αν και κάποια παραμελημένα περιστατικά μπορεί να απαιτήσουν προσαρμογή της θεραπείας.

Κονδυλώματα- Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)

Η λοίμωξη από τον ιό ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι η πιο συχνή σεξουλικώς μεταδιδόμενη νόσος. Εκτιμάται ότι περίπου το 70% του πληθυσμού θα προσβληθεί κατά τη διάρκεια της ζωής του από τον HPV. Εμφανείς βλάβες (κονδυλώματα) θα εμφανιστούν σε ποσοστό μόλις 10% των ατόμων που θα μολυνθούν, ενώ στο 90% ο ιός θα αντιμετωπιστεί από το ανοσοποιητικό σύστημα και θα παραμείνει σε λανθάνουσα κατάσταση. Ο ιός των κονδυλωμάτων έχει ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες, ενώ στους άνδρες δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα.

Για το 90% των κονδυλωμάτων ευθύνονται οι υποτύποι του ιού HPV 6 και 11, που θεωρούνται χαμηλού κινδύνου. Στους άνδρες οι βλάβες εντοπίζονται κυρίως στην βάλανο, στο έσω και έξω πέταλο της ακροποσθίας, αν και μπορεί να εμφανιστούν επίσης στο σώμα του πεόυς, στο όσχεο, το εφήβαιο και σπανίως στην ουρήθρα. Εμφανίζονται σαν ρόδινες ή φαιού χρώματος μαλακές, λείες και ανώδυνες βλάβες που σπανίως μπορεί να προκαλούν πόνο ή αιμορραγία.

Η διάγνωση γίνεται επισκοπικά και κλινικά, ενώ ανάλογα με το μέγεθος και τον αριθμό των βλαβών οι διαθέσιμες θεραπείες είναι η διαθερμοπηξία, η κρυοθεραπεία, η εξάχνωση με laser και η χειρουργική αφαίρεση των πλακών. Αν και δεν προστατεύει απόλυτα, ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι η χρήση προφυλακτικού. Τέλος, η περιτομή στους άνδρες έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης και μόλυνσης.

Έρπης των γεννητικών οργάνων (HSV-2)

Ο ιός προκαλεί καύσο στην γεννητική περιοχή, δυσουρία, γενική κακουχία, πυρετό, φυσαλίδες στα γεννητικά όργανα και επώδυνα έλκη, με τις υποτροπές της νόσου να είναι συχνές.

Θεραπεία: Χρήση αντιϊκών αλοιφών και φαρμάκων.

AIDS: Νόσος της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας

Η μόλυνση γίνεται μέσω της επαφής ή από μολυσμένες σύριγγες. Αν και πλήρης ίαση δεν υπάρχει ακόμα, τα φάρμακα που χορηγούνται έχουν βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής και το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών.

Σύφιλη

Προκαλείται από ένα βακτηρίδιο που ονομάζεται Treponema Pallidum. Η σύφιλη προσβάλλει την επιδερμίδα, τα όργανα του σώματος, τον εγκέφαλο, τα νεύρα. Μιμείται συμπτώματα πολλών ασθενειών, πρήξιμο στις αρθρώσεις, πόνο στην σπονδυλική στήλη και καρδιοπάθεια. Τα κυριότερα συμπτώματα, στο αρχικό στάδιο της νόσου είναι η εμφάνιση μικρών πληγών στην γεννητική περιοχή, με διόγκωση των αδένων. Η θεραπεία γίνεται με πενικιλίνη ή τετρακυκλίνη και όταν γίνεται στα αρχικά στάδια της νόσου, οι μόνιμες βλάβες αποφεύγονται.