injection2Η πρώτης γραμμής θεραπεία για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργία, είναι η χορήγηση χαπιών απ’το στόμα , που ανήκουν στην κατηγορία των αναστολέων της φωσφοδιεστεράσης 5.

Περιλαμβάνουν τη σιλδεναφίλη (Viagra) , την ταδαλαφίλη (Cialis) και την βαρδεναφίλη ( Levitra).

Οι ασθενείς που αποτυγχάνουν με την αγωγή χαπιών, μπορούν να δοκιμάσουν ενδοπεικές ενέσεις ( δεύτερης γραμμής θεραπεία). Πρόκειται για φαρμακευτικές ουσίες με αγγειοδιασταλτική δράση στις αρτηρίες του πέους,τις οποίες ο ασθενής εγχύει  στην πλάγια επιφάνεια του πέους με μια μικρή και λεπτή βελόνα ινσουλίνης.

Οι τρεις πιο αποτελεσματικές ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι η παπαβερίνη, η φαιντολαμίνη και η προσταγλανδίνη Ε1, σε μείγμα (Tri-mix).Το μείγμα προκαλεί απευθείας αγγειοδιαστολή στις αρτηρίες του πέους και στύση μέσα σε 5 με 15 λεπτά απ’την ένεση , η οποία διαρκεί από μισή ώρα έως και 2  ώρες.Οι δύο πρώτες ενέσεις γίνονται απ΄το γιατρό, προκειμένου να διαπιστωθεί η δόση που απαιτείται για τον ασθενή και παράλληλα ο ασθενής να εξοικειωθεί με την τεχνική. Ο ασθενής μαθαίνει και κάνει μόνος του την ένεση στο σπίτι, πριν την σεξουαλική επαφή, στην πλάγια επιφάνεια του πέους και με κάθετη φορά, ώστε το μείγμα να εισέλθει στα σηραγγώδη σώματα του πέους.  Η πλευρά χορήγησης πρέπει να εναλλάσσεται και η διαδικασία μπορεί να γίνει πιο εύκολη και ανώδυνη με τη χρήση ειδικού πιστολιού στο οποίο προσαρμόζεται η ένεση ινσουλίνης.Η βελόνα είναι πολύ λεπτή και οι περισσότεροι ασθενείς δεν περιγράφουν πόνο τη στιγμή της ένεσης. Ενδέχεται να εμφανιστεί ένας ήπιος ή μέτριος πόνος λίγα λεπτά μετά την ένεση, ο οποίος υποχωρεί.

Τοπικές παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν μικρό μώλωπα στο σημείο της ένεσης και σπανίως ουλή ή πριαπισμό ( παρατεταμένη, επώδυνη στύση). Οι ουσίες του μείγματος είναι ασφαλείς και σπάνια προκαλούν συστηματικές αντιδράσεις, οι οποίες είναι ήπιες ( ζάλη, πονοκέφαλος). Η αποτελεσματικότητα του μείγματος για την επίτευξη στύσης ανέρχεται σε ποσοστά άνω του 80 %, στους ασθενείς όπου η θεραπεία με χάπια απέτυχε.

Οι ενδοπεικές ενέσεις με μείγμα 3 ουσιών ( Tri-mix), αποτελούν λοιπόν έναν πολύ αποτελεσματικό, εύκολο και ασφαλή τρόπο αντιμετώπισης των σοβαρών περιστατικών της στυτικής δυσλειτουργίας.