Νόσος Peyronie

nosos300 Η νόσος Peyronie (Peyronie disease) ή ινώδης σκλήρυνση του πέους (Iduratio Penis Plastica, IPP) χαρακτηρίζεται από την παρουσία σκληρυντικών ουλών (πλάκες) στον ινώδη χιτώνα που περιβάλει το πέος. Ο χιτώνας προσβάλλεται κυρίως στην ραχιαία (άνω) αλλά και στην κοιλιακή (κάτω προς την ουρήθρα) επιφάνεια. Οι πλάκες προκαλούν κάμψη του πέους σε στύση, ενώ σε βαρύτερες περιπτώσεις η κάμψη μπορεί να εμφανιστεί και σε χαλάρωση. Η τελική κατάσταση της νόσου είναι η ασβεστοποίηση της πλάκας.

Οποιοσδήποτε άνδρας μπορεί να προσβληθεί από τη νόσο. Εμφανίζεται συνήθως σε άνδρες ηλικίας 40 έως 70 ετών, η μέση ηλικία εμφάνισης είναι τα 50 χρόνια, αλλά μπορεί να παρουσιαστεί ακόμη και σε άνδρες ηλικίας 18 ετών. Η νόσος Peyronie συνήθως έχει έντονο ψυχολογικό αντίκτυπο στον ασθενή και επηρεάζει σημαντικά την σεξουαλική του ζωή και τις σχέσεις του.

Αιτιολογία

Η ακριβής αιτιολογία δεν είναι απολύτως γνωστή. 

Πιθανοί ενοχοποιητικοί παράγοντες είναι οι εξής:

  • Μικροτραυματισμοί κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Μικροβιακοί παράγοντες
  • Φλεγμονή
  • Αυτοάνοσα συμπλέγματα (πχ ρευματοειδής αρθρίτιδα, ερυθηματώδης λύκος)
  • Συστηματική αγγειακή νόσος, σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση
  • Διουρηθρικές επεμβάσεις (μικροαιμορραγίες ουρήθρας μετά από χειρισμούς διουρηθρικών επεμβάσεων ή τοποθέτηση μεγάλης διαμέτρου ουρηθρικών καθετήρων)
  • Ως σπάνια πιθανή παρενέργεια φαρμακευτικής αγωγής με β-αναστολείς (προπρανολόλη, αντι-υπερτασικό φάρμακο) με σκευάσματα που χορηγούνται στην θεραπεία του γλαυκώματος, της σκλήρυνσης κατά πλάκας (μεθοτρεξάτη), των επιληπτικών κρίσεων και κατά της στυτικής δυσλειτουργίας.

Θεραπεία

Πολλές θεραπείες από του στόματος (per os) έχουν δοκιμαστεί, χωρίς ωστόσο ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα. Η βιταμίνη Ε, μόνη της ή και σε συνδυασμό με κολχικίνη, το παρα-αμινοβενζοϊκό (Potaba) καθώς και η καρνιτίνη αποτελούν τις πιο δόκιμες θεραπείες.

Η ιοντοφόρηση στην ινώδη πλάκα με Verapamil και Dexamethasone, έχει εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια, χωρίς να προσφέρει σημαντική βελτίωση.

Χειρουργική θεραπεία: Η εξειδικευμένη χειρουργική θεραπεία «Nesbit», καθώς και εξειδικευμένες επεμβάσεις με τοποθέτηση μοσχεύματος χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της Ν. Peyronie, με εξαιρετικά αποτελέσματα.