Πρόωρη εκσπερμάτιση

proori150

Η πρόωρη εκσπερμάτιση συμβαίνει όταν ο άνδρας εκσπερματίζει πιο γρήγορα από όσο ο ίδιος ή η σύντροφός του θα επιθυμούσε, με αποτέλεσμα το ζευγάρι να αδυνατεί να  απολαύσει την ερωτική πράξη.

Στις σοβαρές περιπτώσεις, η πρόωρη εκσπερμάτιση, μπορεί να συμβαίνει λίγο πριν ή αμέσως μετά την διείσδυση του πέους. Πρόκειται για ένα συχνό πρόβλημα που ταλαιπωρεί  περίπου το 30% του ανδρικού πληθυσμού.

 

Αιτιολογία

Οι αιτίες της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι τόσο ψυχολογικές όσο και οργανικές. Πρόκειται πάντως για μια σύνθετη κατάσταση, όπου συμμετέχουν ψυχογενείς παράγοντες που αφορούν τις σεξουαλικές εμπειρίες και συνήθειες των ασθενών, προβλήματα και άγχος στη σχέση, καθώς και διαταραχές της στύσης. Οι οργανικοί παράγοντες περιλαμβάνουν νευρολογικά προβλήματα, παθήσεις θυρεοειδούς, διαταραχές των ορμονών και φλεγμονές του προστάτη και της ουρήθρας.

Θεραπεία

Η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή με από του στόματος σκευάσματα ή τοπικά χορηγημένες αναισθητικές αλοιφές, ενώ στις ψυχογενείς περιπτώσεις πρόωρης εκσπερμάτισης η ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση του προβλήματος.