Ανδρική Ακράτεια

andrikiakrateia300x188Ακράτεια των ουρών ονομάζεται η κατάσταση εκείνη, κατά την οποία το άτομο αδυνατεί να συγκρατήσει τα ουρά του, και παρά τη θέληση του, τα αποβάλλει στο περιβάλλον. Η ακράτεια μπορεί να αφορά σε μικρή ποσότητα ουρών, πχ λίγες σταγόνες το 24ωρο ή σε πλήρη απώλεια του έλεγχου (συνεχής ή ολική ακράτεια ούρων), οπότε αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, τόσο για τον ασθενή, όσο και για τον κοινωνικό του περίγυρο. Η Ακράτεια ούρων στον άνδρα μολονότι δεν παρουσιάζει τόσο μεγάλη συχνότητα όσο στη γυναίκα, είναι μια διαταραχή που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους πάσχοντες, προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά.

 

 

Υπάρχουν πολλά είδη ανδρικής ακράτειας, όπως:

  • Ακράτεια από προσπάθεια – επέρχεται σε διάφορες καταστάσεις όπως με το φτέρνισμα, τον βήχα ή τη σωματική άσκηση.
  • Επιτακτική ακράτεια – ξαφνική ανάγκη για ούρηση λόγω των αιφνίδιων και ακούσεων συσπάσεων της κύστης.
  • Μικτή ακράτεια – ένας συνδυασμός ακράτειας από προσπάθεια και επιτακτικής ακράτειας, η οποία συνήθως επέρχεται σε καταστάσεις όπως το φτέρνισμα, τον βήχα ή τη σωματική άσκηση.

Αιτιολογία

Η ακράτεια ούρων στους άνδρες οφείλεται συνήθως σε βλάβη του σφιγκτήρα που μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες, με συχνότερη, τον τραυματισμό του κατά τη διάρκεια επέμβασης αφαίρεσης του προστάτη για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, ή για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, ή μετά από κακώσεις της ουρήθρας, καθώς επίσης επεμβάσεις για νεόπλασμα του παχέος εντέρου και ακτινοβολία στην περιοχή της λεκάνης.

Η ανδρική ακράτεια των ούρων στην πλειονότητα των περιπτώσεων οφείλεται σε μία από τις παρακάτω περιγραφόμενες 4 αιτίες:

  • Σε συγγενείς παθήσεις που βλάπτουν τη νεύρωση της κύστεως και της ουρήθρας (π.χ. μυελομηνιγγοκήλη) ή προκαλούν δομικές ανωμαλίες( π.χ. εκστροφή της κύστεως)
  • Σε επίκτητες νευρολογικές παθήσεις (π.χ. Κατά Πλάκας Σκλήρυνση)
  • Σε κακώσεις της λεκάνης και
  • Σε ακράτεια μετά προστατεκτομή

Θεραπεία

Συντηρητική με από του στόματος φάρμακα (per os) για την επιτακτικού τύπου ακράτεια. Φαρμακευτική αγωγή συνδυαζόμενη με ασκήσεις πυελικού εδάφους για τις ήπιες περιπτώσεις ακράτειας από προσπάθειας. Στις μέτριες-σοβαρού βαθμού περιπτώσεις ακράτειας από προσπάθειας η χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει κυρίως την τοποθέτηση «τεχνητού σφιγκτήρα» στην ουρήθρα.