Λοίμωξη Ουροποιητικού

οθρολοιμοκσι300 Η ουρολοίμωξη είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε μολύνσεις/λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος από μικροοργανισμούς, όπως τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες. Τα βακτήρια είναι η πιο κοινή αιτία της ουρολοίμωξης. Κανονικά, τα βακτήρια που εισέρχονται από την ουρήθρα στο ουροποιητικό σύστημα απομακρύνονται γρήγορα με την ούρηση, πριν εγκατασταθούν και προκαλέσουν συμπτώματα. Ωστόσο, μερικές φορές τα βακτήρια ξεπερνούν τη φυσική άμυνα του οργανισμού και προκαλούν λοίμωξη. Η λοίμωξη στην ουρήθρα ονομάζεται ουρηθρίτιδα, ενώ στην ουροδόχο κύστη ονομάζεται κυστίτιδα. Τα βακτήρια μπορούν να «ταξιδέψουν» μέσω των ουρητήρων προς τα πάνω και να μολύνουν τα νεφρά. Η λοίμωξη του νεφρού ονομάζεται πυελονεφρίτιδα.

Αιτιολογία

Οι περισσότερες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος προκαλούνται από βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στο έντερο. Το βακτήριο Escherichia coli (E. coli) προκαλεί τη συντριπτική πλειοψηφία των ουρολοιμώξεων. Τα μικρόβια που ονομάζονται χλαμύδια και μυκόπλασμα είναι συχνά αίτια των λοιμώξεων της ουρήθρας, του προστάτη και σπανιότερα της κύστης. Μεταδίδονται συνήθως σεξουαλικά και απαιτούν παράλληλη θεραπεία και των δύο σεξουαλικών συντρόφων.

Παράγοντες

Παρά το γεγονός ότι ο καθένας μας μπορεί να κάνει ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης, υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο μολύνσεων:

  • Κακή υγιεινή.
  • Κακές συνήθειες ούρησης.
  • Σεξουαλικές πρακτικές.
  • Αντισύλληψη.
  • Στάση των ούρων.
  • Νευρογενής κύστη.
  • Ουροκαθετήρας.
  • Σακχαρώδης διαβήτης.

Είδη

  • Κυστίτιδες: Είναι πολύ συχνές στις μετεμηνοπαυσιακές γυναίκες, εμφανίζονται όμως και σε νεότερες γυναίκες. Οι κυστίτιδες αποτελούν βακτηριακές λοιμώξεις εντοπισμένες στην ουροδόχο κύστη. Δεν προκαλούν πυρετό (παρά μόνο δεκατική πυρετική κίνηση), προκαλούν όμως πολύ ενοχλητικά συμπτώματα όπως καυσουρία, συχνουρία, πόνο στο υπογάστριο και αιματουρία. Η οδός μεταφοράς του μικροβίου στην κυστίτιδα είναι «ανιούσα», το μικρόβιο δηλαδή μεταφέρεται από το έξω στόμιο της ουρήθρας ή από τον κόλπο. Οι κυστίτιδες συχνά είναι υποτροπιάζουσες, δηλαδή επανεμφανίζονται με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούν ένα σημαντικό τμήμα του γυναικείου πληθυσμού. Η θεραπεία των κυστίτιδων περιλαμβάνει αντιβιοτική αγωγή και καλή ενυδάτωση, ενώ για την πρόληψη των υποτροπών συνιστάται τακτική ενυδάτωση και προληπτική χρήση αντιβιοτικών (χημειοπροφύλαξη). Ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην πρόληψη των υποτροπών εμφανίζει η χρήση του cranberry (φυτικό σκεύασμα).
  • Πυελονεφρίτιδες: Οι πυελονεφρίτιδες αποτελούν εμπύρετες βακτηριακές λοιμώξεις του νεφρού, που συνήθως συνδυάζονται με κακουχία, «βαριά» κλινική εικόνα του ασθενούς και απαιτούν νοσηλεία και ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών. Προδιαθεσικοί παράγοντες για την ανάπτυξη πυελονεφρίτιδων αποτελούν η λιθίαση του νεφρού, η διάταση της νεφρικής πυέλου στα πλαίσια απόφραξης λόγω όγκων, κυστεο-ουρητηρική παλινδρόμηση, στένωση της πυελο-ουρητηρικής συμβολής, καθώς και μεγάλο υπόλειμμα ούρων. Σε αντίθεση με τις κυστίτιδες, οι πυελονεφρίτιδες αποτελούν «σοβαρές» λοιμώξεις του ουροποιητικού που μπορεί να απειλήσουν ακόμα και την ζωή του ασθενούς.
  • Προστατίτιδα: Αφορά μόνο ανδρές. Περισσότερα